Upotreba kolačića (eng. "cookies").
Ova stranica koristi kolačiće (eng. "cookies"). Klikom na "Prihvaćam" prihvaćate korištenje kolačića. Postavkama kolačića možete upravljati u svom internet pregledniku.

Luka danas

Luka-Vukovar d.o.o. najveći je ovlašteni koncesionar na lučkom području Vukovar, te je ujedno i jedini koji se bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta. Misija luke Vukovar je učinkovito obavljanje lučkih prekrcajnih i skladišnih operacija nad robom za razne poslovne subjekte iz Hrvatske i inozemstva, te pružanje najkvalitetnijih usluga partnerima. Tvrtka svoju misiju ispunjava u okviru svojih kapaciteta po uvjetima koji su propisani Tarifom odobrenom od Lučke uprave Vukovar te prema lučkim uzancama.

U 2009. godini je prekrcano oko 125.000 t tereta raznoga karaktera, što je uvelike uvjetovano gospodarskom krizom koje se odrazila na poslovanje Luke Vukovar d.o.o.

Kao rezultat krize, danas je zaposleno oko 69 djelatnika, a prema potrebi, postoji mogućnost i dodatnoga zapošljavanja sezonskih radnika. Posljednjih godina primjetan je gubitak tradicionalnih tereta koji dolaze u luku, prije svega rasutih (ugljen, žitarice i željezna ruda). Trenutni ekonomski pokazatelji daju naslutiti da će u skoroj budućnosti promet u luci porasti, premda smo svjesni da on ovog trenutka još nije na razini na kojem je bio prije Domovinskog rata u apsolutnom smislu. Međutim, pokazatelji produktivnosti količine tereta po zaposlenom i dizalici zapravo su još i bolji od onih iz tih tz. «zlatnih» vremena. Primjerice, u najboljim godinama, luka je imala prosječno od 8.000 do 10.000t tereta po zaposlenom, dok je taj pokazatelj 2005. i 2006. porastao na preko 11.000t po radniku. Slično tome, raniji pokazatelj odnosa količine prekrcaja po dizalici je bio do najviše 250.000t po jednoj dizalici godišnje, dok je u 2006. taj pokazatelj bio preko 305.000t. Ovi podaci svrstavaju luku Vukovar u red najaktivnijih i najproduktivnijih dunavskih luka.

Pored prekrcajno-skladišnog dijela, Luka-Vukovar d.o.o. razvija i program agencijskih usluga, kako za trgovačke brodove, tako i za putničke cruisere, koji su posljednjih nekoliko godina u značajnoj mjeri povećali svoju prisutnost na ovom dijelu Dunava.